Οι εννιά στις δέκα πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διδύκτιο είναι ψέμματα ή μισές αλήθειες. Η καταγραφή τους βοηθάει στον έλεγχο και στο ξεσκαρτάρισμα.

Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Σαμαρας: Απολύτως προστατευμένη η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων




«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα, εξ’ αιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους, θα προστατευτεί απολύτως. Αυτό δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα» δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός για το θέμα των πλειστηριασμών.
Πρόσθεσε δε ότι «η κυβέρνηση μελετά ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που θα εξασφαλίζει την προστασία των αδυνάτων, δεν θα επιτρέπει καταχρηστικές συμπεριφορές και θα προφυλάσσει τη στεγαστική πίστη προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Πλειστηριασμοί μόνο «για τους λίγους επιτήδειους» είπε και ο κ. Βενιζέλος και διαβεβαίωσε ότι «η πρώτη κατοικια του φτωχού και μεσαίου νοικοκυριού είναι και θα παραμείνει απολύτως προστατευμένη»

H κυβέρνηση και οι δύο εταίροι έπραξαν το αυτονόητο. Εδωσαν το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η νέα ρύθμιση για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα γίνει διαπραγμάτευση με την τρόικα. Και οι κινήσεις των κ. Σαμαρά και Βενιζέλου εντάσσονται στο κλίμα καταλαγής των βουλευτών και της κοινωνίας.
Το αυτονόητο είναι ότι πρέπει να προστατευτεί η κατοικία των ασθενέστερων, όσων έχουν πληγεί από την κρίση, όσων αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις τους.
Επίσης, αυτονόητο είναι να στοχοποιηθούν και να πιεστούν οι επιτήδειοι που ενώ έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν δεν το κάνουν.
Τις επόμενες εβδομάδες, και χωρίς την πίεση που δημιουργήθηκε κακώς, η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή μια σειρά από ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από την αρχή της επόμενης χρονιάς.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειολήπτες θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:
  • Σε όσους δηλώνουν πλήρη οικονομική αδυναμία, έχουν χάσει τα εισοδήματά τους, είναι άνεργοι ή άτομα με ειδικές ανάγκες. Αυτοί δεν πρόκειται να θιγούν σε καμιά περίπτωση και θα ισχύσει η προστασία της πρώτης κατοικίας.
  • Στα μεσαία εισοδήματα που διαθέτουν κάποιο εισόδημα, όμως, δυσκολεύονται τρομερά στην καταβολή των δόσεων. Εδώ, σε συνεργασία με τις τράπεζες θα γίνουν περαιτέρω διευκολύνσεις, όπως επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής χωρίς πέναλτι. Εξετάζονται επίσης, σενάρια και για τις δύο κατηγορίες, ακόμη και «κουρέματος» μέρος του δανείου.
  • Στους έχοντες υψηλά εισοδήματα, όπως φαίνεται από τις φορολογικές δηλώσεις. Στους έχοντες καταθέσεις που είναι παραπλήσιες ή υψηλότερες από το οφειλόμενο δάνειο. Και σε όσους διαθέτουν κι άλλη ακίνητη περιουσία πέραν της πρώτης κατοικίας. Οι συγκεκριμένοι που δεν πληρώνουν ετσιθελικά θα εξαναγκαστούν να το κάνουν μέσω της άρσης της απαγόρευσης των πλειστηριασμών.
Αλλη κατηγορία είναι οι επιχειρηματίες και έμποροι που θα αντιμετωπιστούν διαφορετικά σε ότι αφορά περίπου 10.000 ακίνητα που κινδυνεύουν να κατασχεθούν.
Εξετάζεται το σενάριο της μείωσης του ποσού στο οποίο θα υπάρχει προστασία από τις 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία στις 160.000 ευρώ ή και πιο κάτω. Αλλά αυτό θα γίνει σε συνάρτηση και με τα εισοδήματα των δανειοληπτών.

 http://www.antinews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου