Οι εννιά στις δέκα πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διδύκτιο είναι ψέμματα ή μισές αλήθειες. Η καταγραφή τους βοηθάει στον έλεγχο και στο ξεσκαρτάρισμα.

Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Οι Εβραίοι της «Σοσιαλιστικής Εργατικής Ένωσης» Ελλάδας, ήξεραν για ποιον θεό μιλούσε ο Καζαντζάκης



=== Καζαντζάκης – Μπεναρόγια: μία συνάντηση
=== Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΟΥΚΑΡΗ
=== Σε άρθρο του στις Τομές (1977, αναδημοσίευση Βιβλιοθήκη Ελευθεροτυπίας, 27.7.2007), ο ποιητής Δημήτρης Δούκαρης (1925-1981) θυμάται, μεταξύ άλλων:
=== «Τον περιμέναμε ένα απόγευμα στο σπίτι του Άγγελου Προκοπίου, στο Μετς. Ένα καλοκαιρινό απόγευμα του 1945. δεν ήταν βέβαια Σάββατο, δεν ήταν μια μεγάλη μέρα [...] δεν ήξερα για ποιο συγκεκριμένο λόγο μάς είχε καλέσει ο Προκοπίου. για μένα ήταν αρκετό που είχε πει: «Θα έρθει ο Καζαντζάκης». Τον περιμέναμε λοιπόν. οι τότε φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής γρηγόρης Κωνσταντινόπουλος και Μαρίκα λαμπρινού, ο δημοσιογράφος Τέρπος Πηλείδης, τα αδέλφια νίκος και Φαίδων Μόρφης και, ίσως, κανένας άλλος ακόμη που ξεχνώ αυτή τη στιγμή.

=== Ο Άγγελος Προκοπίου, ευφυής, πραγματιστής, αμοραλιστής και, για ένα διάστημα εκείνον τον καιρό, «σοσιαλιστής», δεν άργησε να μας κάνει μια σύντομη εισαγωγή στο θέμα που τον απασχολούσε. Τον βοήθησε η πραγματικά σεβάσμια παρουσία του παλαίμαχου συνδικαλιστή, από τη Θεσσαλονίκη, Αβραάμ Μπεναρόγια*. Μόλις είχε δημιουργηθεί, με πρωτοβουλία του -όπως πιστεύω- η μικρή ανεξάρτητη ομάδα «Σοσιαλιστική Εργατική Ένωση», που αμέσως ενσωμάτωσε λίγους παλαίμαχους της αριστεράς που είχαν μείνει έξω από το Ε.Α.Μ., για διάφορους λόγους. Ανάμεσά τους ο Μπεναρόγια, ο ν. Πουλιόπουλος και λίγοι ακόμη. Με πρόεδρο τον Καζαντζάκη και γραμματέα τον Άγγελο Προκοπίου, το νεοφανές «σοσιαλιστικό κόμμα» ζητούσε να κάνει αισθητή την παρουσία του στον τότε τραυματισμένο χώρο της αριστεράς (θέλω να πω: «στον από τότε»). Ζητούσε ακόμη από μας ο Προκοπίου να τον βοηθήσουμε να παρουσιάσει έναν όμιλο νεολαίας του κόμματος. αυτός ήταν και ο λόγος που μας κάλεσε. Και περιμέναμε τον Καζαντζάκη.
=== «Ο Θεός μαζί σας», είπε (Ο Καζαν τζάκης) μόλις πέρασε το κατώφλι και κάθησε ανάμεσα στον Μπεναρόγια και τον Προκοπίου.
=== Το είπε μ’ έναν ιδιαίτερο, θά ‘λεγα συνθηματικό, τονισμό αυτό το «ο Θεός μαζί σας», για να καταλάβομε. για να μη χρειαστεί να μας πει αυτό που κάποτε έγραψε στην Έλλη Αλεξίου: «Και ξέρεις ποιο Θεό εννοώ». Εμείς ξέραμε, ήταν οι επεξηγήσεις. Ψηλός, ξερακιανός, μαζεμένος, λιγομίλητος, μ’ ένα μεγάλο δαχτυλίδι στο χέρι. Θαρρείς πως ερχόταν από έναν κόσμο διαφορετικό και πως, από κάποιο περίεργο λάθος, δεν έφτασε ποτέ στη συγκέντρωση του Προκοπίου. Θυμάμαι πως είπε λίγες επαινετικές λέξεις για τον Μπεναρόγια και…» …. ….. ….. ……
***** Ο Αβραάμ Μπεναρόγια (1887-1973), Θεσσαλονικιός, υπήρξε ο πρωτοπόρος σοσιαλιστής ηγέτης του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα αρχικά για τους Εβραίους εργάτες και στη συνέχεια για το σύνολο της εργατικής τάξης.
ΠΗΓΗ: Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος
ΜΠΑΡΜΠΑΝΙΚΟΣ: (Αρχικά για τους Εβραίους ….εργάτες. Εβραϊκός Εθνικοσοσιαλισμός, παραμονές νέου ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ του εμφυλίου…. Ένα καλοκαιρινό βράδι του 1945).–

 Μπαρμπανίκος Αρβανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου