Οι εννιά στις δέκα πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διδύκτιο είναι ψέμματα ή μισές αλήθειες. Η καταγραφή τους βοηθάει στον έλεγχο και στο ξεσκαρτάρισμα.

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2014

Τα πήραμε τα Γιάννενα! (ιστορικές φωτογραφίες)


Είναι Φεβρουάριος του 1913, τα Βαλκάνια βρίσκονται σε πόλεμο (Α Βαλκανικός Πόλεμος) και ο ελληνικός στρατός κατευθύνεται στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, τα Γιάννενα, που ακόμη βρίσκονται υπό τουρκική κατοχή. Μετά από πολύμηνη πολιορκία της πόλης και τη σκληρή τελική μάχη στη θέση Μπιζάνι στις 21 Φεβρουαρίου 1913 η τουρκική φρουρά παραδίδεται και ο Ελληνικός Στρατός εισέρχεται νικητής στην πόλη. Ο λαός ξεχύνεται στους δρόμους πανηγυρίζοντας και η λαϊκή έμπνευση… πιστοποιεί το γεγονός με τους στίχους του τραγουδιύ, «Τα πήραμε τα Γιάννενα, μάτια πολλά το λένε…».

Οι εξαιρετικής ιστορικής αξίας φωτογραφίες αποτυπώνουν με τον πιο γλαφυρό τρόπο την ένταση των στιγμών αλλά και το περιβάλλον μια εποχής που δεν είναι δα και τόσο μακρινή (100 χρόνια πίσω).


Χάνι Εμίν Αγά. Η βάση του ελληνικού στρατηγείου.


Χάνι Εμίν Αγά. Κινητό νοσοκομείο εκστρατείας – Γράμμα από το μέτωπο.


Το ελληνικό πυροβολικό.
Κάστρο Ιωαννίνων. Τούρκοι νεκροί και τραυματίες.


Ιωάννινα. Τούρκοι αιχμάλωτοι μετά την παράδοση της πόλης


Ιωάννινα. Κεντρική πλατεία. Τούρκοι αιχμάλωτοι.

- See more at: http://perierga.gr/2013/02/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CE%AE%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CE%BD%CE%BD%CE%B5%CE%BD%CE%B1/#sthash.MXH9rzY5.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου