Οι εννιά στις δέκα πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διδύκτιο είναι ψέμματα ή μισές αλήθειες. Η καταγραφή τους βοηθάει στον έλεγχο και στο ξεσκαρτάρισμα.

Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Γιώργος Λιλλήκας: Λύση-δηλητήριο για το Κυπριακό…


 Το Κυπριακό έχει βρεθεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο μονοπάτι. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιδιώκει την έναρξη των συνομιλιών σε μία περίοδο που Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται κάτω από τεράστια οικονομικά προβλήματα και είναι ευάλωτες σε εκβιασμούς.
Του Γιώργου Λιλλήκα*
Παράλληλα, η τουρκική επιθετική συμπεριφορά επιβεβαιώνει ότι δεν έχει την παραμικρή διάθεση να επιδείξει συναινετική στάση στις συνομιλίες. Ενισχύει την επιθετικότητά της και τα τετελεσμένα επί του εδάφους, π.χ. με την επίσπευση των έργων μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα. Στη θάλασσα, εντείνει τις προκλήσεις της, με πιο πρόσφατο παράδειγμα το επεισόδιο με το νορβηγικό σεισμογραφικό σκάφος εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Ο Πρόεδρος και η πολυπληθής ομάδα συνεργατών του θα έπρεπε να αξιολογούν αντικειμενικά και νηφάλια τα δεδομένα, μακριά από συναισθηματισμούς, αυταπάτες και ένστικτα αυτοδικαίωσης.
Αντ’ αυτού, οδηγούν σε έναρξη των συνομιλιών, σε μια περίοδο που προμηνύονται αφόρητες πιέσεις και εκβιασμοί που θα επιφέρουν νέα δεινά για την πλευρά μας στο εθνικό θέμα. Το ελάχιστο κόστος για την πλευρά μας θα είναι η κατάληξη σε ένα νέο αδιέξοδο, το οποίο όμως θα προλάβει να εντάξει τα ενεργειακά στην ατζέντα των συνομιλιών.
Εξίσου ανησυχητικό είναι το τι θα γίνει με τις εν εξελίξει διεργασίες στα θέματα ενέργειας, κατά την περίοδο διεξαγωγής των συνομιλιών. Ο όλος σχεδιασμός αποσκοπεί στην αξιοποίηση της «μοναδικής ευκαιρίας», όπως δηλώνουν οι σύμμαχοι της Τουρκίας, με στόχο των επιβολή της νέας εκδοχής του Σχεδίου Ανάν. Είναι ξεκάθαρο με την παραπομπή στο έγγραφο Ντάουνερ για τις Συγκλήσεις.
Εγκλωβισμός
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγκλώβισε το Κυπριακό σε μια μονοπωλιακή διαχείριση από αμερικανοβρετανικό παράγοντα. Κρατώντας μακριά φίλες χώρες Μόνιμα Μέλη του Σ.Α., όπως η Ρωσία, η Γαλλία και η Κίνα. Αυτή η τακτική αποδυναμώνει την υπόθεσή μας, στερεί την Κύπρο από ισχυρές συμμαχίες καθιστώντας την πιο εκτεθειμένη σε πιέσεις.
Το Κοινό Ανακοινωθέν χαρακτηρίζεται από ασάφειες και αμφισημίες στα ζητήματα ουσίας. Τα αποκαλούμενα τρία singles, ήτοι η μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια και μία διεθνής προσωπικότητα, διαβρώνονται ή εξουδετερώνονται από ρητές αναφορές που ικανοποιούν πλήρως τις τουρκικές θέσεις. Πρόκειται για ένα κείμενο το οποίο βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τους στόχους και τις επιδιώξεις της πλευράς μας στο Κυπριακό.
Στην ουσία δεν πρόκειται για απλώς ένα Κοινό Ανακοινωθέν που δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα των συνομιλιών, αλλά για μια καινούργια Συμφωνία Υψηλού Επιπέδου, πιο λεπτομερή από τις προηγούμενες, η οποία καθορίζει μια νέα βάση λύσης του Κυπριακού, στα πλαίσια εντελώς των τουρκικών επιδιώξεων.
Ως Συμμαχία Πολιτών εκτιμούμε ότι η Κοινή Διακήρυξη που συμφώνησε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης:
1. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις και τις βάσεις για μια λύση συγκεκαλυμμένης Συνομοσπονδίαςμε διασφαλισμένες δυνατότητες απόσχισης των Τουρκοκυπρίων μέσα από την άσκηση της χωριστής κυριαρχίας που πέτυχαν.
2. Οδηγεί σε κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία ενός νέου συνταγματικού μορφώματος διά της παρθενογένεσης.
3. Νομιμοποιεί το έγγραφο Ντάουνερ, το οποίο θα αποτελέσει το πλαίσιο λύσης και το οποίο αποτελεί μια χειρότερη έκδοση του Σχεδίου Ανάν.
4. Υιοθετεί τις λεγόμενες Συγκλήσεις Χριστόφια – Ταλάτ, που μεταξύ άλλων παραχωρούν το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης, εγκατάστασης και ιδιοκτησίας σε όλη την Κύπρο, στα 70 εκατομμύρια Τούρκων της Τουρκίας. Δηλαδή τη δυνατότητα εκτουρκισμού της Κύπρου με νόμιμο τρόπο.
5. Εγκλωβίζει τη διαχείριση του Κυπριακού στα χέρια του αμερικανικού και βρετανικού παράγοντα στερώντας από την Κύπρο τη βοήθεια και στήριξη φίλων χωρών, όπως η Ρωσία και η Γαλλία.
6. Θέτει την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μειονεκτική θέση αφού ικανοποιούνται πάγιες απαιτήσεις της Τουρκίας πριν καν ξεκινήσουν οι συνομιλίες.
7. Ενώ είναι λεπτομερές στα συνταγματικά ζητήματα, για σημαντικές άλλες πτυχές, όπως το εδαφικό, η επιστροφή των προσφύγων κ.λπ., δεν γίνεται καμία αναφορά.
Επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μέσα στις σημερινές συνθήκες και με τα πιο πάνω δεδομένα θα οδηγήσει σε αναβολή έως και αναστολή, λόγω πιέσεων, των εργασιών και του σχεδιασμού εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων μας.
Οι διαπραγματεύσεις θα αξιοποιηθούν από τους συμμάχους της Τουρκίας για το άνοιγμα νέων προενταξιακών κεφαλαίων, όπως αυτό της Ενέργειας.
Ανάν ή αδιέξοδο
Οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν είτε σε λύση που θα διαπνέεται από ασάφειες είτε σε ικανοποίηση όλων των τουρκικών απαιτήσεων στη φιλοσοφία και δομή του Σχεδίου Ανάν είτε σε ένα νέο αδιέξοδο. Δεν υπάρχουν προοπτικές και προϋποθέσεις για την επίτευξη λύσης που θα ανατρέπει τα κατοχικά δεδομένα. Ακόμα και στην περίπτωση αδιεξόδου, η τουρκική πλευρά θα αποκομίσει σημαντικά οφέλη.
Ελλοχεύει ο κίνδυνος υιοθέτησης αυτής της Κοινής Διακήρυξης από το Συμβούλιο Ασφαλείαςμέσα από το επόμενο ψήφισμα ανανέωσης της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δημιουργώντας έτσι νέα κεκτημένα για την Τουρκία.
Εκτιμούμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει εξουσιοδοτηθεί από τον λαό να διαπραγματευθεί την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό που διαπραγματεύεται τώρα δεν είναι η συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά η κατάλυση της και η δημιουργία ενός νέου συνταγματικού εκτρώματος, που θα δημιουργηθεί από τα δύο συνιδρυτικά κράτη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υποχρέωση απέναντι στον λαό να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής, όχι με βάση τις κάλπικες προεκλογικές του δεσμεύσεις, αλλά με βάση τις πραγματικές σημερινές του θέσεις. Αυτό απαιτεί η Δημοκρατία.
Πρόταση Συμμαχίας Πολιτών
Η Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών είναι να διαπραγματευτούμε τη λύση του Κυπριακού μέσα από ευνοϊκότερες συνθήκες και υπό ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους.
Να αξιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατό το Φυσικό μας Αέριο για σύναψη στρατηγικών συμμαχιών, οικονομική ανάπτυξη και απεγκλωβισμό από το μνημόνιο.
Να αξιοποιήσουμε τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα της περιοχής και τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Να απεγκλωβιστούμε από την αποικιοκρατία της τρόικας, να καταστούμε οικονομικά και πολιτικά ανεξάρτητοι, για να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια λύση που θα διατηρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ελεύθερη από τα κατοχικά και ξένα στρατεύματα και θα διασφαλίζει όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και όλες οι δημοκρατικές ελευθερίες.
Εκείνο που επιβάλλεται να γίνει, είναι η χάραξη και υλοποίηση μιας σφαιρικής και σύνθετης γεωπολιτικής στρατηγικής που θα μας ενισχύσει και θα βελτιώσει προς όφελος μας τον σημερινό συσχετισμό δυνάμεων, για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε λύση του Κυπριακού σε ευνοϊκότερες συνθήκες.
Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, καλούμε τους πολίτες σε επαγρύπνηση και εγρήγορση.
Καλούμε όλα τα κόμματα, τα κοινωνικά σύνολα και τις κοινωνικές δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στο Σχέδιο Ανάν σε συστράτευση και κοινό αγώνα για την αποτροπή της επιβολής του καταστροφικού σχεδίου λύσης που εκκολάπτεται. Αποτελεί αίτημα των πολιτών η σύσταση ενός κοινού μετώπου αντίστασης, θέτοντας το συμφέρον της πατρίδας πάνω από πολιτικές ή εκλογικές σκοπιμότητες.


* Ο Γιώργος Λιλλήκας ήταν υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις εκλογές του 2013. Διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου επί προεδρίας Τάσσου Παπαδόπουλου, προερχόμενος από το ΑΚΕΛ. ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΜΟΣΙΕΥΣΕ Η ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΕΦΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ “ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ”.

http://www.defence-point.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου