Οι εννιά στις δέκα πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διδύκτιο είναι ψέμματα ή μισές αλήθειες. Η καταγραφή τους βοηθάει στον έλεγχο και στο ξεσκαρτάρισμα.

Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ΜΠΑΡΑΚ ΟΜΠΑΜΑ ΦΛΙΑΡΕΙ, Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΡΑ
Βαλεντίνος Βασιλέσκου* (Ρουμανία) (μτφ. από τα γαλλικά, Κριστιάν)


Υπάρχουν φήμες ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν, στην εναρκτήρια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της G20 στις 5 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αγία Πετρούπολη, θα ανακοινώσει, στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων που συμμετέχουν, τη σύναψη συμφωνίας με την Κίνα στο πλαίσιο της οποίας η Ρωσία θα τριπλασιάσει τις εξαγωγές πετρελαίου προς τη χώρα αυτή.


Η πρόσθετη αυτή υπηρεσία θα πραγματοποιηθεί από το ρωσικό αγωγό πετρελαίου Trans-Siberian, μήκους 4.857 χιλιομέτρων που συνδέει την Ανατολική Σιβηρία με τον Ειρηνικό Ωκεανό. Η Κίνα πρόσφατα συνδέθηκε με τον αγωγό μέσω του αντλιοστάσιου Skovorodino, το οποίο βρίσκεται 75 χλμ. από τα σύνορα με την Κίνα. Ο τερματικός σταθμός του αγωγού πετρελαίου Trans-Siberian είναι το Kozmino (ρωσικό λιμάνι στη Θάλασσα της Ιαπωνίας, σε απόσταση 100 χλμ από το Βλαδιβοστόκ), όπου φθάνουν τα τέσσερα πέμπτα του πετρελαίου που αντλείται μέσω του αγωγού. Ο λιμενικός πετρελαϊκός τερματικός σταθμός Kozmino, με χωρητικότητα 5,45 εκατομμυρίων τόνων ανά ημέρα, τροφοδοτείται περαιτέρω από τα ρωσικά πετρελαιοφόρα πλοία από το λιμάνι του Varandey στην Ανατολική Θάλασσα της Σιβηρίας.
Μέχρι σήμερα, ο τερματικός σταθμός του Kozmino χρησιμοποιήθηκε για την παροχή πετρελαίου προς την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα.
Από τώρα και στο εξής, θα αντλήσει μόνο πετρέλαιο προς την Κίνα.


Με ελκυστική τιμή, λόγω της εξοικονόμησης με τη φτηνή μεταφορά του πετρελαίου, η Κίνα θα προχωρήσει με τη καταγγελία των υφιστάμενων συμβάσεων της με δύο από τους κύριους προμηθευτές πετρελαίου της: τη Σαουδική Αραβία (η οποία παρέχει 20% των αναγκών σε πετρέλαιο της Κίνας) και το Κουβέιτ (7, 2%). Τα δύο αραβικά κράτη που συνδέονται στενά με τους Αμερικανούς, ζητούν την στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ στη Συρία και συμβάλουν σε μεγάλο βαθμό στον εξοπλισμό των ισλαμιστών ανταρτών.


Μετά το θάνατο του Nabucco, η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Κουβέιτ, που υποστηρίζονται από την Τουρκία, έχουν μεγάλες ελπίδες για την κατασκευή αγωγών για την προμήθεια της Ευρώπης, εξαλείφοντας τον ανταγωνισμό των Ρώσων. Το μόνο εμπόδιο είναι το γεγονός ότι είναι ο Άσαντ ο οποίος διευθύνει τη Συρία, και συνεπώς καθοδήγησαν έναν άγριο πόλεμο για να τον ξεφορτώσουν.
Όχι μόνο τα αποτελέσματα δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της Σαουδικής Αραβίας και του Κουβέιτ, αλλά οι ίδιοι κινδυνεύουν να χάσουν ό, τι είχαν πριν.


Η απόφαση αυτή του Κρεμλίνου αποτελεί μια μακρά σειρά μέτρων που έχουν ήδη αποφασιστεί από τη Μόσχα μετά την ανακοίνωση του Προέδρου των ΗΠΑ να επιτεθεί στη Συρία χωρίς ψήφισμα του ΟΗΕ.


http://avicennesy.wordpress.com/2013/09/03/la-declaration-dobama-sur-lattaque-contre-la-syrie-pousse-les-russes-a-des-mesures-radicales/


Εξάλλου, ο Πούτιν δίνει επίσης μια ισχυρή απάντηση στη προσπάθεια δωροδοκίας, από τον πρίγκιπα Bandar bin Sultan, επικεφαλής των Σαουδικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο οποίος με την προτροπή του Λευκού Οίκου, στις 31 Ιούλιου, προσέφερε στη Ρωσία να αγοράσει όπλα αξίας 15 δισ. δολαρίων και μια μείωση της υποστήριξης της Σαουδικής Αραβίας στους Τσετσένους αντάρτες σε αντάλλαγμα για μια επανατοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία.


Τα σκυλιά γαυγίζουν, η αρκούδα περνά.


Μετάφραση από τα ρουμανικά, Avic.


*Ο Βαλεντίνος Βασιλέσκου , είναι πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, πρώην αναπληρωτής διοικητής των στρατιωτικών δυνάμεων στο αεροδρόμιο του Otopeni, διπλωματούχος από το 1992 της Ακαδημίας Στρατιωτικής Επιστήμης του Βουκουρεστίου.


RÉSEAU INTERNATIONAL


http://infognomonpolitics.blogspot.gr
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου