Οι εννιά στις δέκα πληροφορίες που κυκλοφορούν στο διδύκτιο είναι ψέμματα ή μισές αλήθειες. Η καταγραφή τους βοηθάει στον έλεγχο και στο ξεσκαρτάρισμα.

Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014

Σχέδιο «ἀνεξαρτήτου Αἰγαίου» προβλέπει ἀπόσχιση τῆς Δυτικῆς Τουρκίας
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Δημοσιογράφος – Συγγραφέας – Τουρκολόγος

Όσο και αν αυτό ακούγεται πρωτοφανές, φαίνεται πως μια τελευταία πρωτοβουλία αποσχίσεως της δυτικής Μικράς Ασίας, που ξεκίνησε με απροσδόκητο τρόπο, είναι ένα πρώτο σοβαρό σημάδι για έντονες διασπαστικές τάσεις που αναμένονται, σύμφωνα και με πολλά ξένα Κέντρα Στρατηγικών Ερευνών, να ξεσπάσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Τουρκία, μετά και την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία. Να μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Ερντογάν έχει χαρακτηριστεί σαν ο «μοιραίος» άνθρωπος που θα επιφέρει την τελική καταστροφή της σύγχρονης Τουρκίας με την μορφή που επέζησε από το 1922 μέχρι σήμερα.


Το τεράστιο αυτό ζήτημα άρχισε με ένα άρθρο του Fatih Altaylı, πολύ γνωστού Τούρκου αρθρογράφου, στην εφημερίδα Habertürk, που αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο και βρήκε τεράστια ανταπόκριση, με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Bağımsız Ege Projesi», δηλαδή, «Σχέδιο Ανεξαρτήτου Αιγαίου».
Όπως αναφέρει το επίμαχο αυτό άρθρο, που άνοιξε κυριολεκτικά τους «ασκούς του Αιόλου», για μια τεράστια περιοχή της δυτικής Μικράς Ασίας και όχι μόνον, οι κάτοικοι των περιοχών που βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος επιθυμούν να αποσπαστούν από την υπόλοιπη Τουρκία και να ιδρύσουν δικό τους καινούρια ανεξάρτητη κρατική οντότητα. Ο βασικός λόγος για αυτήν τους την επιλογή, είναι ότι πιστεύουν πως δεν τους δένει τίποτα με την Ανατολία, ενώ σήμερα είναι αναγκασμένοι να υποστούν τις επιλογές της υπόλοιπης Τουρκίας, στο οικονομικό και κυρίως στο πολιτικό πεδίο, με τις οποίες όμως διαφωνούν ριζικά.

Οι περιοχές που επιθυμούν την αυτονόμηση, ακόμα και την ανεξαρτησία, από την κεντρική διοίκηση της Άγκυρας, εκτείνονται από την περιοχή του Ελλησπόντου (Τσανάκ Καλέ), μέχρι και την μεσογειακή περιοχή της Αττάλειας, ενώ συμπεριλαμβάνουν και την ανατολική Θράκη, καθώς και την επαρχία του Αφιόν Καραχισάρ.
Είναι δηλαδή όλες εκείνες οι περιοχές που στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή του προέδρου της Τουρκίας, καταψήφισαν με μεγάλα ποσοστά την υποψηφιότητα του Ταΐπ Ερντογάν, ο οποίος εκλέχθηκε ουσιαστικά με τις ψήφους της εσωτερικής Ανατολίας.
Το ζήτημα φαίνεται πως έχει προχωρήσει αρκετά, καθώς οι εκπρόσωποι αυτής της κινήσεως, που άρχισε με ένα μη σοβαρό, όπως χαρακτηρίστηκε στην αρχή άρθρο του Fatih Altaylı, στην εφημερίδα Habertürk, έχουν κάνει και μια πρώτη εκτίμηση «απογραφής» του πληθυσμού της νέας ανεξάρτητης περιοχής, (ανεξάρτητο κράτος;), που φτάνει τα 11 εκατομμύρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Άλλο ένα εντυπωσιακό σημείο σε όλη αυτή την πρωτοφανή πραγματικά ιστορία, είναι ότι η επίσημη γλώσσα που θα αναγνωρίζεται στην υπό αυτονόμηση περιοχή δεν θα είναι τα τουρκικά, αλλά, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, τα …Dengizlice και τα Güzeee.
Οι θιασώτες αυτής της κινήσεως τονίζουν πως οι περιοχές της δυτικής Μικράς Ασίας είναι οι πιο ανεπτυγμένες οικονομικά και διαφέρουν πολύ από την υπόλοιπη Τουρκία, την οποία αναγκάζονται ουσιαστικά να την συντηρούν με τους δικούς τους πόρους. Το λιμάνι της Σμύρνης θεωρείται σαν το πιο ανεπτυγμένο εμπορικά και οικονομικά λιμάνι της Τουρκίας, ενώ τεράστια οικονομική σημασία δίνεται και στην τουριστική κίνηση των περιοχών αυτών, καθώς τα μεγαλύτερα τουριστικά θέρετρα της Τουρκίας, όπως το γνωστό Μπόντρουμ, που είναι πηγές τεραστίων εσόδων, βρίσκονται επίσης στις ίδιες περιοχές. Ενώ δηλαδή ο πλούτος όλης της χώρας παράγεται και συγκεντρώνεται στις περιοχές τους, είναι αναγκασμένοι να τον μοιράζονται με την υπόλοιπή Τουρκία, με την οποία όμως έχουν ριζικές ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές.

Γεγονός είναι ότι οι κάτοικοι της δυτικής Τουρκίας θεωρούν πως δεν έχουν κανένα κοινό στοιχείο με τους κατοίκους της εσωτερικής Ανατολίας, ενώ αντίθετα πιστεύουν ότι υπάρχουν πάρα πολλά που τους διαφοροποιούν.
Το βασικό κίνητρο γι’ αυτήν την κίνηση είναι ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις, με την θριαμβευτική εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία, οι αντιθέσεις αυτές αναμένεται να οξυνθούν ακόμα περισσότερο, καθώς οι περιοχές της δυτικής Τουρκίας δεν φαίνεται πως είναι διατεθειμένες να ακολουθήσουν τον νέο ηγέτη της Τουρκίας στην γενικότερη πολιτική του πορεία, που ενισχύει ακόμα περισσότερο το ισλαμικό προφίλ της χώρας.

Φαίνεται πως ο νέος «Σουλτάνος» της Άγκυρας δεν κάθεται και πολύ άνετα στον καινούριο του θρόνο και ίσως αποδειχθεί πραγματικά πως είναι ο «μοιραίος» άνθρωπος της χώρας του, με όλες τις συνέπειες και τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, όπου ανήκει και η Ελλάδα.

Ἄς μιλήσουμε ἐπιτέλους

http://filonoi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου