Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Συμφέρει ή όχι τους πολίτες η πρόταση της κυβέρνησης για την ΤΑ;



Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλει ότι οι προτάσεις του υπουργείου εσωτερικών, σε ότι αφορά τις αλλαγές στην εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων, έχουν ως στόχο την απόκρυψη της συντριβής των κυβερνητικών υποψήφιων στις επόμενες εκλογές. Αυτό είναι δεδομένο. 

Όμως θα πρέπει ως πολίτες να κοιτάξουμε μήπως αυτή η κόντρα εντός τους πολιτικού συστήματος,...
διαρρηγνύει το κέλυφος του συστήματος και δίνει εξουσία στους πολίτες.

Η κυβέρνηση λοιπόν προτείνει να υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια και δύο κάλπες για τις δημοτικές εκλογές. Ο πολίτης θα επιλέγει τον δήμαρχο που θέλει από ενιαίο ψηφοδέλτιο και θα το ρίχνει στην μία κάλπη και επίσης ο πολίτης θα επιλέγει τον δημοτικό σύμβουλο που επιθυμεί από ενιαίο πάλι ψηφοδέλτιο και θα το ρίχνει στην άλλη κάλπη. Δήμαρχος θα εκλέγεται αυτός που συγκέντρωσε την πρώτη Κυριακή το 42% και εφόσον δεν υπάρξει τέτοια εκλογή, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί τη δεύτερη Κυριακή μόνο μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων δημάρχων. Ο υποψήφιος δήμαρχος που δεν εξελέγη δήμαρχος θα εκλέγεται αυτόματα δημοτικός σύμβουλος, εφόσον ξεπέρασε το 5% των ψήφων.

Σε ότι αφορά την εκλογή των δημοτικών συμβούλων, θα εκλέγονται με απλή αναλογική εκείνοι που πρώτευσαν σε σταυρούς. Ο πολίτης θα μπορεί να ψηφίζει έναν υποψήφιο από έναν συνδυασμό και κάποιον άλλον ή άλλους που κρίνει άξιους έστω και αν ανήκουν σε άλλους συνδυασμούς.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
1) Καταργεί τα κόμματα από την τοπική αυτοδιοίκηση και μακάρι αυτό το μοντέλο να εφαρμοζόταν και στα συνδικαλιστικά σωματεία.
2) Δίνει κίνητρο να ασχοληθούν με την ΤΑ ικανά πρόσωπα, τα οποία δεν ήθελαν μέχρι τώρα να ασχοληθούν με ένα κεντρικά κατευθυνόμενο «κατιναριό».  
3) Σπάει την πλαστή πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο εκείνης της παράταξης που εξέλεξε δήμαρχο, με αποτέλεσμα να υπάρχει έλεγχος από ελεύθερους και όχι κομματικά κατευθυνόμενους συμβούλους. Αυτό θα σπάσει τις λαμογιές και τη διαφθορά στην ΤΑ.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
1) Το ποσοστό 42% για την εκλογή μειοψηφικού δημάρχου είναι αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο. Σε καμία περίπτωση το ποσοστό δεν πρέπει να είναι κάτω από 50%+1 από την πρώτη Κυριακή.
2) Δεν προβλέπονται στην πρόταση, τοπικά δημοψηφίσματα για κάθε θέμα με λαϊκή πρωτοβουλία, ώστε να μπορούν οι πολίτες να κινούν διαδικασίες, για τις οποίες δεν θα ενδιαφέρονται ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο.
3) Δε προβλέπονται δημοτικές και τοπικές λαϊκές συνελεύσεις, ώστε να συμμετέχουν οι ίδιοι οι πολίτες αυτοπροσώπως στη λήψη σημαντικών τοπικών αποφάσεων. 4) Δεν προβλέπεται περιορισμός θητειών για τους δημάρχους και τους δημοτικούς συμβούλους.  Η δημιουργία κλειστών κυκλωμάτων με κάποιους αιώνια επανεκλεγόμενους είναι η μεγάλη μάστιγα της ελληνικής πολιτικής.

Ακόμα όμως και για εκείνους που δεν θέλουν την απομάκρυνση των κομμάτων από την ΤΑ, εμείς πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να μην υπάρχει το ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους δημοτικούς συμβούλους αλλά να υπάρχουν ξεχωριστά ψηφοδέλτια για κάθε συνδυασμό, με την προϋπόθεση όμως ότι η εκλογή των συμβούλων θα γίνεται με το σύστημα της απλής αναλογικής. Εξάλλου το τελευταίο είναι και πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση και άσχετα με τις σκοπιμότητες της κυβέρνησης, το όποιο άνοιγμα της δημοκρατίας προς τους πολίτες, ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, νομίζουμε ότι πρέπει να είναι καλοδεχούμενο.
Πιστεύετε όμως ότι πρόκειται ποτέ αυτό να γίνει ή είναι απλά ένα ακόμα επικοινωνιακό πυροτέχνημα; Πιστεύετε ότι θα απεμπολίσουν ποτέ οι κομματικοί αρχηγοί την εξουσία τους να διορίζουν στην ουσία τους κομματικούς δημάρχους και μερικοί να φτάνουν μάλιστα στο σημείο να υποδεικνύουν και τους υποψήφιους συμβούλους;
http://hassapis-peter.blogspot.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου