Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Μήνυμα ΣΥΡΙΖΑίου βουλευτή:«Οι ιδέες του Κεμάλ φωτίζουν το δρόμο μας και προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες του»





Ο βουλευτής Ξάνθης του ΣΥΡΙΖΑ Ζεϊμπέκ Χουσεΐν ανάρτησε μήνυμα για την επέτειο θανάτου του Κεμάλ Ατατούρκ, ο οποίος απεβίωσε στις 10 Νοεμβρίου του 1938.

Διαβάστε το σχετικό ανθελληνικό μήνυμα που μεταφράζουν τα tourkikanea:

“Εάν ακόμη και 75 χρόνια αργότερα οι ιδέες του φωτίζουν τον δρόμο μας, επίσης εάν προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε τις επιθυμίες του και εάν για να προοδεύσουμε και να μπορέσουμε να φθάσουμε το επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών, ακολουθούμε δρόμο υπό το φως του, τότε η 10η Νοεμβρίου δεν είναι η επέτειος θανάτου του Ατατούρκ, αλλά η μέρα που κρατάμε τις επαναστάσεις του στις καρδιές μας”.




http://dexiextrem.blogspot.gr/



Στο εδώλιο 64 κατηγορούμενοι για την υπόθεση Siemens

Στο εδώλιο, για βαριές κακουργηματικές πράξεις, ζητάει να καθίσουν 64 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη SIEMENS, με πολυσέλιδη πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο αρμόδιος εισαγγελέας.




Στο εδώλιο, για βαριές κακουργηματικές πράξεις, ζητάει να καθίσουν 64 κατηγορούμενοι στην υπόθεση της σύμβασης ψηφιοποίησης των κέντρων του ΟΤΕ με τη SIEMENS, με πολυσέλιδη πρότασή του προς το Συμβούλιο Εφετών, ο αρμόδιος εισαγγελέας.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, εισηγείται στο συμβούλιο που θα κρίνει το σκέλος της υπόθεσης SIEMENS σχετικά με τον ΟΤΕ, την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 64 κατηγορουμένων για βαριές κατηγορίες που αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Έπειτα από πολύχρονη έρευνα για την υπόθεση της SIEMENS και τις «ωφέλιμες πληρωμές» που είχε ξεκινήσει το 2006 από τον νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου, ένα μεγάλο μέρος της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί και αφορά την περίφημη «σύμβαση 8002» που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία, φθάνει, πλέον, στην «επ' ακροατηρίω» εξέτασή του. Η υπόθεση του «σύμβασης 8002» του ΟΤΕ θεωρείται από όσους έχουν ασχοληθεί με τον «φάκελο SIEMENS» ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα.

Η πρόταση του κ. Μπρη αριθμεί 2.368 σελίδες, στις οποίες αναλύεται η υπόθεση και περιγράφονται οι διαδρομές μαύρων χρηματικών ποσών που διακινήθηκαν για να επιλεγεί ως ανάδοχος του έργου η SIEMENS και για κάθε επέκταση της αρχικής συμφωνίας. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης έπρεπε να ανοιχθούν εκατοντάδες λογαριασμοί φυσικών και νομικών προσώπων, ώστε να εντοπιστούν οι αποδέκτες παράνομων χρημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας, τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως αποκαλούσαν στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας τις «μίζες»- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο, πλέον, υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι εν λόγω «μίζες» μετακυλήθηκαν στο κόστος για την υλοποίηση του έργου. Η δικογραφία καταλογίζει ειδικά στα πρώην στελέχη του ΟΤΕ ότι δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του Οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε-επιχείρησης.

Με την πρότασή του, ο κ. Μπρης ζητάει την παραπομπή και 17 Γερμανών υπηκόων, πρώην στελεχών της πολυεθνικής εταιρίας.

Κατά την εκτίμηση του εισαγγελέα, στη δίκη για την υπόθεση του ΟΤΕ πρέπει να λογοδοτήσουν 19 κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινική ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, 14 κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, οκτώ κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία, 14 κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, οκτώ κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και τέλος μία κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

www.imerisia.gr

#Serbia Φρίκη και παράνοια! Ο Αυστριακός κομισάριος (συμπατριώτης του Χιτλερ) εκβιάζει την Σερβία για τις σχέσεις της με την Ρωσία!



ΦΩΤΟ: Σταυρωμενες Σερβες απο Αυστριακούς στον Α” Παγκόσμιο Πολεμο
H E E σε Εμπόλεμη Κατάσταση με τη Ρωσία;


ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΝ ΠΟΛΕΜΩΝ ΟΙ ΠΑΡΑΦΡΟΝΕΣ!
Το ερώτημα ανακύπτει από το μήνυμα που απηύθηνε προς τη Σερβία ο Αυστριακός Κομισάριος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για την διεύρυνση, όπως επισημαίνει το όργανο των Γάλλων Γκωλλιστών «Comité Valmy », σε άρθρο της Καρίν Μπεσέ-Γκολοβκό.
Με τίτλο « Η Σερβία στην Ευρωπαϊκή Μέγγενη» το άρθρο επισημαίνει τα ακόλουθα ( Μετφ. Μιχαήλ Στυλιανού):



«Η Σερβία, επισήμως υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ καλείται, από τον Γιοχάνες Χαν, Ευρωπαίο επίτροπο επιφορτισμένο με τις διαπραγματεύσεις διεύρυνσης, να επιλέξει το στρατόπεδό της: Εξακολουθεί η ένταξή της στην Ε.Ε. να είναι η πρωταρχική έγνοια της , ή θέλει να εξακολουθήσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία;
Είναι μια συγκεκριμένη οπτική των διαπραγματεύσεων. Με άλλα λόγια, εν καιρώ πολέμου, η διακηρυγμένη από τη Σερβία ουδετερότητα δεν έχει θέση. Και συνοπτικά: η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση αναγνωρίζει ότι η Ρωσία απέκτησε επίσημα την ιδιότητα του εχθρού.
Εδώ, παρενθετικά σημειώνει το άρθρο ότι, η Ρωσία έχει σημαντικά συμφέροντα στη Σερβία. Η γιγάντια ρωσική εταιρεία Γκαζπρόμ έχει την πλειοψηφία των μετοχών της σερβικής εταιρείας πετρελαίου και αερίου NIS. Επιπλέον Μόσχα και Βελιγράδι έχουν εγκαταστήσει στο αεροδρόμιο της πόλης Νις ένα «Περιφερειακό Κέντρο Καταστάσεων Ανάγκης», όπου σταθμεύουν ρωσικά αεροπλάνα έτοιμα να επέμβουν στην περιοχή κατόπιν αιτήματος των ενδιαφερομένων χωρών. Καθώς η Σερβία αντιμετωπίζει στενότητα χρήματος, οι δύο χώρες υπέγραψαν, τον Ιανουάριο του 2013, συμφωνία ρωσικής πίστωσης 800 εκατομμυρίων δολαρίων για την ανασυγκρότηση του σερβικού σιδηροδρομικού δικτύου. Στη συνέχεια, τον Απρίλιο, η Μόσχα εκχώρησε στη Σερβία νέο δάνειο 500 εκ. δολαρίων, ως βοήθεια για την αντιμετώπιση του μεγάλου ελλείμματος στον προϋπολογισμό της.
Από την άλλη πλευρά, το τελεσίγραφο των Βρυξελλών ηχεί πολύ άσχημα. Σε συνέντευξή του, ο Γιοχάνες Χαν δηλώνει κοφτά:
«Στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την ένταξή της η Σερβία δεσμεύθηκε να ευθυγραμμίσει τη θέση της με της Ε Ε σε θέματα το ίδιο δύσκολα όσο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας. Είναι πολύ σημαντικό και ελπίζουμε πως η Σερβία θα σεβασθεί τις υποχρεώσεις της.»
Η απειλή του Κομισαρίου των Βρυξελών είναι προφανής: η Σερβία πρέπει να υποταχθεί και μόνο με την υποταγή της θα αποδείξει πως επιλογή της παραμένει η εισδοχή της στην Ε Ε. Με άλλα λόγια καλείται να διαλέξει ανάμεσα στο εθνικό συμφέρον της και στα συμφέροντα της Ε Ε.
Και για να περάσουν το μήνυμα, τα γαλλικά ΜΜΕ εξαπολύουν μιαν ήπια εκστρατεία κακολογιών σε βάρος της Σερβίας. Στο κανάλι «Γαλλία24», για παράδειγμα, ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι λόγω της ουδετερότητάς της, η Σερβία εξαιρείται από τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και εξάγει τα φρούτα και τα οπωρικά της στη Ρωσία. «Πράγμα που δεν την ωφελεί σε τίποτα –κατά το ηλίθιο επιχείρημα του δημοσιογράφου- αφού δεν παράγει αρκετά για να καλύψει τις ανάγκες της ρωσικής αγοράς. Και επιπλέον οι Σέρβοι έχουν το θράσος να πουλούν στους Ρώσους, ως δικά τους, προϊόντα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.»
Γενικότερα εξεταζόμενη, υπό το πρίσμα του πως εξελίσσεται η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση, η αδέξια τοποθέτηση του κομισαρίου Γιοχάνες Χαν επιβεβαιώνει ορισμένες τάσεις:
–Η Ε Ε ριζοσπαστικά θεωρεί πλέον τη Ρωσία ως εχθρό. Αλλιώς τίποτα δεν θα εμπόδιζε ένα κυρίαρχο κράτος να έχει εμπορικές και πολιτικές σχέσεις με την Ε Ε και με την Ρωσία.
–Αυτό, κατά συνέπεια, δείχνει την υποκρισία του ευρωπαϊκού επιχειρήματος ότι η Ουκρανία μπορούσε να είναι συνδεδεμένη με την ΕΕ και να συνεργάζεται με τη Ρωσία, και ότι η Ρωσία είναι που το αποκλείει.
– Η Ε Ε δεν είναι πλέον ανοικτή σε κυρίαρχα κράτη. Χρειάζεται «πειθαρχικά στρατιωτάκια», έχει ανάγκη υποταγής. Δεν υπάρχει πλέον σ’ αυτή θέση για το εθνικό συμφέρον.
–Το Συμφέρον της Ε Ε έχει διαχωριστεί από το άθροισμα των συμφερόντων των μελών της. Η δομή της Ε Ε είναι λοιπόν αυτόνομη από τις χώρες που την συναποτελούν. Γεγονός που εγείρει σοβαρά ζητήματα διακυβέρνησης, δημοκρατίας και ελευθερίας»

Υ.Γ. Μεταφραστή:
Λίγες μέρες πριν την παραπάνω αποκαλυπτική δήλωση, ο ίδιος Αυστριακός Κομισάριος της Ε Ε Γιοχάνες Χαν, μετά από συνάντησή του με τον υπουργό των Εξωτερικών της Σερβίας ΄Ιβισα Ντάσιτς, είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι η Ε Ε δεν ζητάει από τη Σερβία να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Δεχόταν τότε ότι παρόμοιες αποφάσεις αποτελούν κυριαρχικό δικαίωμα της σερβικής κυβέρνησης και πως οι κυρώσεις και η σερβική αίτηση ένταξης στην Ε Ε ήσαν δύο άσχετα θέματα…

Δικαιολογείται, επομένως, η απορία τι εξηγεί αυτή την στροφή 180 μοιρών στις τοποθετήσεις του κ. Γιοχάνες Χαν; Κάποιος του θύμισε κάτι, π.χ. από τις «συνακροάσεις» της N.S.A. (Σνόουντον), ή κάποιος κάτι του έδωσε, λ.χ. μια διαταγή «άνωθεν»;

http://olympia.gr/2014/11/23/serbia-φρίκη-και-παράνοια-ο-αυστριακός-κομι/



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΝΕΟΤΑΞΙΤΕΣ: http://anti-neotaxites.blogspot.gr/2014/11/serbia.html#ixzz3K041ht4h

Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014

Το μοντάζ δεν πέτυχε! Το 20ευρω του αστυνομικού φάνηκε!

periptero-eidhseis



Ένα ένα επαληθεύονται τα λεγόμενα των ανδρών των ΜΑΤ,που ενεπλάκησαν στο επεισόδιο με τα νερά στο περίπτερο των Εξαρχείων.Η κοπέλα που ακούγεται στα πλάνα να...




σχολιάζει και να φωνάζει τρομοκράτες τους αστυνομικούς,που όντως έκαναν επίδειξη δύναμης μέσα στα Εξάρχεια,μάλλον είναι το ίδιο άτομο που έκανε και το μοντάζ.Η κοπέλα έχει ιδιαίτερες γνώσεις στην επεξεργασία φωτογραφίας αφού αυτό έχει σπουδάσει στο εξωτερικό.Μόνο που παρά το μοντάζ που αποκρύπτει την αρχή του επεισοδίου,τις ξέφυγαν κάποια πλάνα,που δείχνουν την αλήθεια.Κατ'αρχήν ακούγεται αστυνομικός να φωνάζει στους συναδέλφους του να πετάξουν τα νερά,μετά την προσβολή που δέχτηκαν.Στη συνέχεια φαίνεται ένας αστυνομικός να πετά δυο μπουκαλάκια νερό,ίσως να υπάρχουν κι άλλοι που είχαν πάρει και ένας ακόμη που πετά ένα χαρτί από τα χέρια του,που έχει το σχήμα του εικοσάευρου,μόνο που εσκεμμένα στο μοντάζ τα συγκεκριμένα πλάνα έγιναν ασπρόμαυρα,προκειμένου να μην αναγνωρίζεται το χαρακτηριστικό μπλέ χρώμα.




Επίσης,στο συγκεκριμενό σημείο του βίντεο,υπάρχει ένα κόψιμο(cut όπως λέγεται) και ένα μεγάλωμα της εικόνας,που έγινε μάλλον εσκεμμένα και αυτό προκειμένου να αποκρυβεί όσο γίνεται η συγκεκριμένη σκηνή που ο αστυνομικός υπακούοντας τη συμβουλή του συναδέλφου του,πετά τα νερά στο έδαφος και ο άλλος πετά το εικοσάευρο προκειμένου να εμπλακεί στο επεισόδιο.




Το ότι τα πράγματα δεν είναι όπως παρουσιάζονται από εντεταλμένους δημοσιογράφους της αριστεράς,γνωστούς για τις αριστερές τους απόψεις,σε κανάλια,site και blogs φάνηκε από το πρωί,όταν σχεδόν όλοι αλλοίωναν τα λεγόμενα του περιπτερά,αφού όσα είπε ο άνθρωπος ,δεν τους βόλευαν.




Ο άνθρωπος,προφανώς γνωρίζοντας ποιος είναι ο θαμώνας της πλατείας Εξαρχείων ο οποίος ενεπλάκει στο επεισόδιο και ξέροντας την αλήθεια, προσπαθεί να δικαιολογήσει τους πάντες και να κρατήσει και ισορροπίες για να μην του καταστρέψουν το περίπτερο σε ένδειξη αντιποίνων.Αφού τον άκουσαν λοιπόν οι ..."δημοσιογράφοι" και δεν τους βόλευαν αυτά που είπε ,έβαλαν τίτλο ό,τι αυτοί φαντάστηκαν, για να δημιουργήσουν εντυπώσεις και ας τους διέψευδε το ίδιο το δημοσίευμα που ακολουθούσε με τις δηλώσεις του.




Πολλοί δε,από αυτούς τους..."δημοσιογράφους" εάν είχαν κάνει έστω και μια φορά ρεπορτάζ στο δρόμο - πολλώ δε μάλλον στην πλατεία Εξαρχείων - θα γνώριζαν ποιος είναι ο...Μίλτος!!!!




Λίγη ντροπή λοιπόν δεν βλάπτει κύριοι "δημοσιογράφοι".




Στο αντίποδα, βέβαια, το ξέρουν ολοι ότι οι Ματατζήδες πολλές φορές ξεπερνούν τα εσκαμμένα.Πως δέχονται να υπακούουν σε εντολές πολιτικών και να προβαίνουν πολλές φορές σε παράνομες και καταχρηστικές ενέργειες που περιορίζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του λαού μας... Και εμείς έχουμε πέσει αρκετές φορές θύματα ξυλοδαρμού από τα ΜΑΤ κατά τη διάρκεια ρεπορτάζ.Και εμείς έχουμε στηλιτεύσει πολλές φορές την άθλια συμπεριφορά τους "κατά δικαίων και αδίκων"




ΑΛΛΑ...




μην αφήνετε να παίζουν με το μυαλό σας και να σας ταϊζουν με μισή αλήθεια...Ιδιαίτερα άνθρωποι που πριν από λίγους μήνες ήταν έμμισθοι (και αυτοί και η σύζυγός τους) του υπουργείου δημόσιας τάξης ,αλλά τώρα που έχασαν την θεσούλα τους βγαίνουν και το παίζουν αριστερούληδες.










http://diadoseto.blogspot.gr/

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

Η δωροδοκία Α. Παπανδρέου - Μητσοτάκη από την ITT (έγγραφο - βόμβα)








Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε με συντομία στον τρόπο με τον οποίο επενέβη η γιγαντιαία αμερικάνικη εταιρεία ITT στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας το 1965 και στην απόφασή της να δωροδοκήσει με μεγάλο χρηματικό ποσό τους Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνο Μητσοτάκη (της Ένωσης Κέντρου) για να υπονομεύσουν την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου και να συμβάλλουν με διάφορους τρόπους στην πτώση της και στη δημιουργία κλίματος πολιτικής αστάθειας.
Η γιγαντιαία εταιρεία ITT Corporation (Διεθνής Τηλεφωνία Τηλεγραφία) εδρεύει στις ΗΠΑ (USA), είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστικός όμιλος εταιρειών τηλεπικοινωνιών στον κόσμο και διαθέτει πλήθος θυγατρικών εταιρειών. Έχει από παλιά συγκεντρώσει στα χέρια της και οικονομική και πολιτική δύναμη με αποτέλεσμα να δρα ανεξέλεγκτα και να επεμβαίνει ωμά και παρασκηνιακά στα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα διαφόρων χωρών, χρησιμοποιώντας διάφορα αθέμιτα μέσα για να ικανοποιήσει τα συμφέροντά της. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην προετοιμασία και χρηματοδότηση τουστρατιωτικού πραξικοπήματος του ακροδεξιού Πινοσέτ (το 1973) που ανέτρεψε τον νόμιμα εκλεγμένο σοσιαλιστή πρόεδρο της ΧιλήςΣαλβαδόρ Αλιέντε, ο οποίος ήταν ένας από τους ικανότερους κυβερνήτες στην ιστορία της Νότιας Αμερικής.

Βρώμικο ρόλο δεν έπαιξε μόνο στη Χιλή η αμερικάνικη ITT, αλλά και στην Ελλάδα. Το 1965, όταν η Ένωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου βρισκόταν στην εξουσία, η πανίσχυρη εταιρεία ITT αποφάσισε να παρέμβει στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας και να χρηματοδοτήσει την πτώση της κυβέρνησης της Ένωσης Κέντρου (ΕΚ) και τη δημιουργία κλίματος πολιτικής αστάθειας, το οποίο θα οδηγούσε σε σύντομο χρονικό διάστημα στην πραξικοπηματική κατάληψη της εξουσίας από τους ακροδεξιούς συνταγματάρχες.

Ο Χάρολντ Τζενήν [Harold "Hal" Sydney Geneen (1910 - 1997)] ήταν ο πρόεδρος της ITT που αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή το βρώμικο σχέδιο αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα. Στενοί συνεργάτες του ήταν : 1) ο Ουίλιαμ Μέρριαμ (William R. Merriam), επικεφαλής στο γραφείο της ITT στην Washington των ΗΠΑ και 2) η Ντίτα Μπέαρντ (Dita Beard), γραμματέας της ITT, οπαδός των Ρεπουμπλικάνων και φίλη του επιχειρηματία Ροκφέλλερ (Rockefeller).

Ο πρόεδρος της ITT κάλεσε τον Ουίλιαμ Μέρριαμ και του ανέθεσε το σχέδιο «Προσέγγιση» (Approaching Project), δηλαδή την αποστασία βουλευτών της Ένωσης Κέντρου (ΕΚ) για να πέσει η κυβέρνηση και να δημιουργηθεί κλίμα πολιτικής αστάθειας. Ο Ουίλιαμ Μέρριαμ ήρθε σε επαφή με υψηλόβαθμο στέλεχος της CIA, το οποίο του συνέστησε να απευθυνθεί στον Ουίλιαμ Μπρόου, πράκτορα εκπαιδευμένο στην αποσταθεροποίηση καθεστώτων (ο ίδιος ο Μπρόου εργάστηκε έπειτα στη Χιλή για την ανατροπή του σοσιαλιστή Προέδρου Αλλιέντε).

Τελικά ο πράκτορας Μπρόου συναντήθηκε με τον Χάρολντ Τζενήν στην Ουάσινγκτον, στις 8 Απριλίου 1965 και του είπε ότι η CIA θα μπορούσε να εφαρμόσει το αποσταθεροποιητικό σχέδιο «Προσέγγιση» στην Ελλάδα με επιτυχία, αρκεί να είχε την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη. Ο Τζενήν έμεινε ευχαριστημένος και του υποσχέθηκε ότι θα δώσει όσα χρήματα ήταν απαραίτητα. Η επόμενη συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στις 16 Μαΐου 1965. Εν τω μεταξύ, στην Ελλάδα υπήρχαν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, ξέσπασε το σκάνδαλο της υπόθεσης ΑΣΠΙΔΑ και οι σχέσεις του Γ. Παπανδρέου με το βασιλιά χειροτέρευαν όλο και περισσότερο.

Στο σημείο αυτό, αποφάσισε να αναλάβει δράση η Ντίτα Μπέαρντ (Dita Beard), γραμματέας της ITT και άτομο της απόλυτης εμπιστοσύνης του Χ. Τζενήν. Στις 13 Μαΐου 1965 η Ντίτα Μπέαρντ συνάντησε τον Μέρριαμ της ITT και τον πράκτορα Μπρόου της CIA.Στη συνάντηση αυτή, αποφασίστηκε να μεταφερθούν στην Αθήνα 50 εκατομμύρια δολλάρια, στο τέλος του μήνα, από τον Ουίλιαμ Μέρριαμ και τον Ρόμπερτ Μπέρετζετζ, υπό την κάλυψη της CIA στην Ελλάδα. Πριν το σχέδιο «Προσέγγιση» τεθεί σε εφαρμογή, η Ντίτα Μπέαρντ έστειλε στον Ρόστοου, σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ένα εμπιστευτικό κείμενο όπου εξηγούσε σε ποιους Έλληνες θα δίνονταν τα 50.000.000 δολλάρια για να επιτευχθεί το σχέδιο πολιτικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα.


Παραθέτουμε παρακάτω το έγγραφο – βόμβα, στο οποίο η Ντίτα Μπέαρντ, γραμματέας της αμερικάνικης ITT ανέφερε ότι μέρος των 50 εκατομμυρίων δολλαρίων θα δινόταν για τη δωροδοκία των Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, με σκοπό να υπονομεύσουν με διάφορους τρόπους την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου (ΕΚ) και να συμβάλουν στην πτώση της. Το συγκεκριμένο έγγραφο δεν υπάρχει πουθενά στο Internet.






Στις 30 Μαΐου 1965 το βράδυ, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Ελληνικού ένα ιδιωτικό τζετ. Ένας άντρας κατέβηκε και μπήκε σε ένα αυτοκίνητο που τον περίμενε. Μέσα σε αυτό ήταν ο Ρίτσαρντ Μπάρουμ, ο Τζων Πάτρικ Όουεν και ο υποσταθμάρχης της CIA στην Ελλάδα Σ. Γκρην. Κατευθύνθηκαν σε μια βίλα στο Παλαιό Ψυχικό. Εκεί τους περίμεναν ο Ρίτσαρντ Λούθερ (προσωπικός φίλος του μετέπειτα δικτάτορα Παπαδόπουλου), ο Ντάνιελ Μπρούστερ, ο Τζον Μώρυ της CIA και άλλοι. Ο άνδρας που ήρθε με το ιδιωτικό τζετ ήταν ο Ουίλιαμ Μέρριαμ (William Merriam) της ITT. Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο Ρόμπερτ Μπέρετζετζ της ITT, ο οποίος κρατούσε τη βαλίτσα με τα χρήματα για τη δωροδοκία των πολιτικών.

Οι παρευρισκόμενοι απόφασισαν ότι θα έπρεπε να ρίξουν την κυβέρνηση της Ένωσης Κέντρου του Γ. Παπανδρέου μέσω της εξαγοράς συνειδήσεων. Η ITT υποσχέθηκε ότι θα έδινε ακόμα 20 εκατομμύρια δολάρια μετά την εκδήλωση του σχεδίου «Προσέγγιση». Συμφώνησαν να δωροδοκήσουν αρχικά : 1) τον Κ. Μητσοτάκη για να πληρώσει διάφορα μέλη της Ένωσης Κέντρου (ΕΚ) με σκοπό να αποχωρήσουν από αυτήν και να την ρίξουν από την εξουσία (να κάνουν δηλαδή Αποστασία) και 2) τον Ανδρέα Παπανδρέου για να μην αποκαλύψει το σχέδιο αποσταθεροποίησης και για να «σπρώξει» ορισμένους πολιτικούς της ΕΚ στην έξοδο από το κόμμα, απειλώντας τους ότι σε ενδεχόμενη αναρρίχησή του στην αρχηγία της ΕΚ θα τους διέγραφε ο ίδιος από το κόμμα με συνοπτικές διαδικασίες.


Ο Αμερικανός πρεσβευτής Χένρυ Λαμπουίζ θα έκλεινε στις 20 Μαΐου 1965 συνάντηση με τους Α. Παπανδρέου και Κ. Μητσοτάκη στην Αθήνα, όπου ο Τζον Μώρυ της CIA θα τους μοίραζε τα χρήματα.
Το σχέδιο της εξαγοράς συνειδήσεων είχε τελικά μεγάλη επιτυχία. Ο Α. Παπανδρέου (που αργότερα ίδρυσε το ΠΑΚ και το ΠΑΣΟΚ) δεν αποκάλυψε ποτέ τίποτα για αυτό, παρακολουθώντας απτόητος και ατάραχος την πτώση της Ένωσης Κέντρου (ΕΚ), ο Κ. Μητσοτάκης (που αργότερα έγινε αρχηγός της ΝΔ) μαζί με Τσιριμώκο, Στέφανο Στεφανόπουλο και άλλους παράτησαν την ΕΚ, ρίχνοντάς την από την εξουσία και σχηματίζοντας βραχύβιες κυβερνήσεις αποστατών που στηρίχθηκαν με την ψήφο της ΕΡΕ.

Τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά.

15 Ιουλίου 1965 : παραίτηση Γ. Παπανδρέου. Ο Γεώργιος Αθανασιάδης - Νόβας που αποστάτησε από την ΕΚ, ορκίζεται Πρωθυπουργός.

4 Αυγούστου 1965 : καταψηφίζεται στη Βουλή η κυβέρνηση του αποστάτη Αθανασιάδη - Νόβα

20 Αυγούστου 1965 : σε κλίμα μεγάλης έντασης και πολυάριθμων μαζικών διαδηλώσεων από υποστηρικτές της ΕΚ και της ΕΔΑ, ο αποστάτης Ηλίας Τσιριμώκος ορκίζεται Πρωθυπουργός. Στις 28 Αυγούστου η κυβέρνησή του καταψηφίζεται από τη Βουλή.

17 Σεπτεμβρίου 1965 : ορκίζεται Πρωθυπουργός ο αποστάτης Στέφανος Στεφανόπουλος. Αντιπρόεδροι ορκίζονται οι Τσιριμώκος και Νόβας, ενώ ο Μητσοτάκης γίνεται υπουργός Συντονισμού και Οικονομικών. Στις 21 Δεκεμβρίου 1966 πέφτει και αυτή η κυβέρνηση. Η πολιτική αστάθεια συνεχίζεται.

21 Απριλίου 1967 : Μια ομάδα ακροδεξιών στρατιωτικών κάνει πραξικόπημα, εγκαθιδρύοντας χούντα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι κυβερνήσεις των αποστατών ήταν αυτές που τοποθέτησαν σε θέσεις – κλειδιά του στρατιωτικού μηχανισμού τους επίδοξους πραξικοπηματίες (π.χ. τοποθέτηση του Παττακού στα τεθωρακισμένα στο Γουδί τον Οκτώβριο του 1966 κ.α.).

Σχετικά με την αποστασία του 1965, προκύπτει (από το έγγραφο της δωροδοκίας και άλλα γεγονότα) το συμπέρασμα ότι μερίδιο ευθύνης για την πτώση της κυβέρνησης της ΕΚ είχαν

όχι μόνο οι Μητσοτάκης - Νόβας – Τσιριμώκος – Στεφανόπουλος, αλλά και ο Ανδρέας Παπανδρέου.


http://original-fippak.blogspot.gr/


Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Emmanuel Todd on Europe - Can the European Union Hold? By Harper’s Magazine.


Η παρακμή της γεωπολιτικής ισχύος των ΗΠΑ αποτελεί τη βασική πρόβλεψη της ανάλυσης του ιστορικού και συμβούλου του γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ (Jacques Chirac), Emmanuel Todd, στο βιβλίο του Μετά την Αυτοκρατορία (2003). Το βιβλίο έγινε best seller και σχολιάστηκε πολύ και από τις δυο πλευρές του Ατλαντικού (άλλωστε ο Todd είχε προβλέψει σε μια προηγούμενη μελέτη του που είχε εκδοθεί το 1976 την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης - The Final Fall: An Essay on the Decomposition of the Soviet Sphere). Λέγεται μάλιστα ότι το Μετά την Αυτοκρατορία επηρέασε και την αρνητική στάση της Γαλλίας στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να εισβάλλει στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ, υποστηρίζει ο γάλλος διανοούμενος, έχουν παρακμάσει ως οικονομική, στρατιωτική και ιδεολογική δύναμη, και κατά συνέπεια δεν είναι σε θέση να ελέγξουν έναν κόσμο που «έχει γίνει πολύ μεγάλος, πολύ πυκνοκατοικημένος, με λιγότερους αναλφάβητους και περισσότερο δημοκρατικός»... Έτσι η Ουάσινγκτον αναπτύσσει ένα «θεατρικό μιλιταρισμό» που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη νέων όπλων και στην επιβολή σε μικρές δυνάμεις (π.χ. Ιράκ, Συρία, Λιβύη, Βόρεια Κορέα κλπ). Ωστόσο αυτό δεν είναι σημάδι ισχύος, αλλά ένδειξη αδυναμίας. Η υποτιθέμενη «αμερικανική αυτοκρατορία», υποστηρίζει ο γάλλος διανοούμενος, «είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης»... Η ανάλυση του κλείνει με μια βεβαιότητα: «δεν θα υπάρχει», γράφει, «αμερικανική αυτοκρατορία γύρω στο 2050».

Αστέρης Χουλιάρας
Ωστόσο στην κάτωθι ομιλία του, ο Emmanuel Todd δεν ασχολείται με τις Η.Π.Α αλλά με την παρακμάζουσα «Ευρώπη» και την Γερμανία (όπως γράφει ο ίδιος, «αν θα είχα την επιλογή μεταξύ της γερμανικής ηγεμονίας και της αμερικανικής ηγεμονίας, θα επέλεγα την αμερικανική ηγεμονία χωρίς δισταγμό»). Emmanuel Todd attracted attention in 1976 when he predicted, at 25 years old, the fall of the Soviet Union, based on indicators such as increasing infant mortality rates. In the late 1970s Todd was widely pronounced "anti-communist", just as, following the publication of "After the Empire", he has been attacked as "anti-American" [λόγω της ομιλίας (video) ίσως κάποιοι τον θεωρήσουν "αντι-Γερμανό" - βέβαια όσοι ισχυριστούν κάτι τέτοιο δεν θα γνωρίζουν, για παράδειγμα, πως παλαιότερα είχε προτείνει η Γαλλία να μοιραστεί την μόνιμη θέση της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε με την Γερμανία]. He challenges these labels and describes himself as a historian and anthropologist first, and it was his concern as a historian rather than political passion that motivated him to write After the Empire. In late 2002 he believed that the world was about to repeat the same mistake that it had made in regards to the Soviet Union during the 1970s—misinterpreting an expansion in US military activity as a sign of its increasing power, when in fact this aggression masks a decline.
Can the European Union survive — and should it? Does a united Europe represent the transcendence of the continent's bloody twentieth century, or its continuation by other means? Has a project begun in a spirit of liberty, equality, and fraternity turned authoritarian, hierarchical, and antagonistic? If the union is as bad as its critics claim, why does it remain so popular in many member nations? And what does all of this mean for the United States?
The clip is an excerpt of a panel discussion organised by Harper’s magazine (partial transcript). The panelists were James K. Galbraith, from the University of Texas, Austin; Ulrike Guérot, from the European Council on Foreign Relations; John N. Gray, Emeritus Professor at the London School of Economics; Christiane Lemke, Max Weber Chair in German and European Studies at New York University; and Emmanuel Todd, a social anthropologist at the National Institute of Demographic Studies in Paris (Εδώ όλες οι ομιλίες).
Ο κορμός της ανάρτησης -και η αφορμή γι' αυτήν- είναι το βίντεο. Απλά παρακάτω (II), για όποια και όποιον ενδιαφέρεται, υπάρχουν πέντε (5) διαδικτυακες αναφορές από και για τον Emmanuel Todd. Ο προβληματισμός που εκφράζεται στην ομιλία του είναι γονίμος κυρίως για μια ουσιαστική προσέγγιση των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων και των βαθύτερων φόβων που αναδύονται στο εσωτερικό της Γαλλίας. Η ανάρτηση, λοιπόν, αφορά περισσότερο τη Γαλλία παρα την «Ευρώπη» ή το €uro.
Χαρακτηριστικές στιγμές από την ομιλία του:

https://www.youtube.com/watch?v=asPsJagGgAY

http://cosmoidioglossia.blogspot.gr/

Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

ΔΡ.Ν.ΠΟΥΛΙΑΝΟΣ-ΑΝΑΓΩΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΛΕΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ


Δρ Νίκος Α. Πουλιανός (Προκαταρκτική, έκτακτη και ανεπίσημη συμμετοχή στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο Νεοελληνικών Σπουδών - Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, 3-5 Ιουλίου 2008)

Σύμφωνα με την «κρατούσα» θεωρία, στο τέλος της 3ης χιλιετίας π.Χ. ανάγονται οι απαρχές της ελληνικής γλώσσας, η οποία καθιερώθηκε αντικαθιστώντας την «προελληνική» πελασγική. Όμως, οι ανθρωπολογικές μελέτες των σύγχρονων ανθρωπολογικών ομάδων, με γνώμονα τη γεωγραφική τους κατανομή (Α. Πουλιανός, 1962 – 2006), δείχνουν ότι ο ελλαδικός χώρος είναι αδιάλειπτα κατοικημένος από τους ίδιους πληθυσμούς, τουλάχιστον από το τέλος της παλαιολιθικής εποχής. Μεταξύ αυτών (βλ. Α. Πουλιανός, 1993), η έντονα ενδογαμική και αυτόχθονα ομάδα των Σαρακατσάνων, οι οποίοι ανέκαθεν ομιλούν μόνο την Ελληνική χωρίς προσμίξεις άλλων λεκτικών τύπων (βλ. Kretscmer, 1907).

Έτσι, έχουν διατηρήσει για πάνω από 30.000 χρόνια τον ίδιο ανθρωπολογικό τύπο, μαζί βέβαια με τη γλώσσα. Με βάση αυτές τις μελέτες ο Α. Πουλιανός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Ελληνική είναι η μητρική γλώσσα της ινδοευρωπαϊκής ομάδας γλωσσών. Η συνεχής εξάλλου κατοίκηση της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής του Αιγαίου επιβεβαιώνεται από ολοένα και περισσότερες ανασκαφικές έρευνες.

Π.χ. στα σπήλαια: Πετραλώνων Χαλκιδικής της Κάτω Παλαιολιθικής (Α. Πουλιανός, 1982), Θεόπετρας Θεσσαλίας της Μέσης Παλαιολιθικής έως και Νεολιθικής (Κυπαρίσση, 2000), Γιούρων Αλοννήσου της Μεσολιθικής έως και Νεολιθικής (Σάμψων, 1998), Κοιλάδας Αργολίδας επίσης της Μεσολιθικής έως και Νεολιθικής εποχής (Jacobsen, 1969) κ.ά. Κατά τη διάρκεια λεξικογράφησης της παλαιολιθικής ορολογίας από τον γράφοντα (Ν. Πουλιανός, 2007), λαμβάνοντας επίσης υπόψη τα ανωτέρω, ορισμένες λέξεις της Ελληνικής έδειξαν να ανήκουν στην εποχή του λίθου.

Ο προκαταρκτικός χαρακτήρας της παρούσας δημοσίευσης δεν επιτρέπει την αναφορά παρά σε τρεις μόνο από αυτές, που είναι: η Οπλή, το Όπλο και το Εργαλείο. Η ετυμολογία της λέξης εργαλείο παραπέμπει στο έργο που παράγεται με τη λείανση ή τα αντικείμενα που μετατρέπονται σε χρηστικά με τη λείανση.


Έτσι είναι πολύ πιθανό ότι η χρήση αυτής της λέξης ανάγεται στους νεολιθικούς χρόνους, καθώς τότε τα λίθινα κ.ά. σκεύη παρασκευάζονταν βασικά με τεχνικές λείανσης και όχι όπως σε προηγούμενες εποχές με τεχνικές κρούσης και πίεσης. Κατά συνέπεια όσον αφορά τις προηγούμενες περιόδους, πρέπει να υπήρχε σε χρήση άλλη λέξη.




Στο σπήλαιο Πετραλώνων έχουν ανευρεθεί οπλές ελαφοειδών και ιπποειδών, που δείχνουν να έχουν μεταφερθεί από Αρχανθρώπους, φανερώνοντας έτσι ότι ήδη από την Κάτω Παλαιολιθική εποχή είναι γνωστές οι ιδιότητες των οπλών των οπληφόρων ζώων, με τη συνδυασμένη δηλαδή διπλή σημασία τόσο του εργαλείου, σαν κεράτινη επένδυση των μεταπόδιων οστών για άνετη βάδιση, τρέξιμο ή σκαρφάλωμα, όσο και σαν αμυντικό όργανο - όπλο (στα μεγαλόσωμα ιδίως θηλαστικά). Συνεπώς, με βάση τα παραπάνω δεδομένα, αλλά κ.ά. πιο πρόσφατων έως σύγχρονων εποχών, η λέξη όπλο είναι δυνατόν ετυμολογικά να προέρχεται από τις οπλές.

Με άκρα επιφύλαξη, παρόμοια πιθανότητα ετυμολόγησης από γλωσσολογική άποψη, έχει διατυπώσει και ο Μπαμπινιώτης (2002), με την αξιοσημείωτη επίσης επισήμανση ότι δεν συνάδει με τις γνωστές ινδοευρωπαϊκές ρίζες. Πόσο παλιά μπορεί να είναι η προαναφερόμενη σημασία του όπλου, οπωσδήποτε δεν ανιχνεύεται εύκολα. Πάντως, η τρίτη σημασία, εκείνης του κυνηγετικού εργαλείου, πρέπει να είναι, έστω και λίγο, μεταγενέστερη. Ακόμα νεότερη κατ’ ανάγκη είναι η τέταρτη έννοια, του αμυντικοεπιθετικού όπλου, για χρήση εναντίον άλλων ανθρώπων σε συρράξεις, καθότι για την Παλαιολιθική δεν έχει βρεθεί ούτε ένα στοιχείο που να δικαιολογεί την πολεμική του σημασία.

Οι πόλεμοι είναι μια πολύ «πρόσφατη εφεύρεση», αφορώντας περισσότερο την εποχή του Χαλκού, που όπως και να είναι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα δεν ξεπερνά σε παλαιότητα την περίοδο των μεσολιθικών χρόνων.

Σε επίρρωση των ανωτέρω, η πρώτη σημασία που παρατίθεται για τη λέξη όπλο στο 9τομο λεξικό του Δημητράκου, είναι αυτή του εργαλείου: "οργανον δι' ου ο άνθρωπος εργάζεται προς αντιμετώπισιν των αναγκών της ζωής, εργαλείον, σκεύος, αντικείμενον εν χρήσει... όπλον αρούρης = δρέπανον... όπλον γεροντικόν = βακτηρία (μπαστούνι)... όπλον δείπνων = οινοδόχον αγγείον". Πρβλ. εξάλλου, όπλομαι, οπλίζω = ετοιμάζω, αλλά και εξ-οπλισμός πλοίου ή επιστημονικός κλπ. Επίσης για την Παλαιολιθική, συχνά δεν είναι γνωστό ποία εργαλεία μπορεί να ήταν ξεκάθαρα κυνηγετικά όπλα, ποία απλώς «συνήθη οικιακά» εργαλεία και ποία και τα δύο.

Έτσι, η χρήση των γενικών όρων τέχνεργο, εργαλείο ή εξοπλισμός (ανάλογα με τη σημασία) πρέπει να θεωρείται πιο εύστοχος για τις απώτερες εποχές του λίθου, αντί αποκλειστικά της λέξης όπλο, με βάση τη σύγχρονη εννοιολογικά σημασία, που ενίοτε απαντάται σε ξενόγλωσσες πραγματείες (π.χ. ως weapon ή orudje). Συμπερασματικά μπορεί να ειπωθεί ότι με βάση τις παρατηρήσεις των οπλών των οπληφόρων ζώων ξεκίνησε η χρήση της λέξης όπλο, αρχικά με την έννοια του εργαλείου και ταυτόχρονα ή ίσως λίγο αργότερα του αμυντικού οργάνου και κατόπιν του κυνηγετικού εργαλείου. Στη συνέχεια, βασικά κατά τη Νεολιθική προς Χαλκολιθική εποχή, η λέξη όπλο αντικαθίσταται σταδιακά με τη λέξη εργαλείο, όταν τα διάφορα λίθινα ή οστέινα αντικείμενα μετατρέπονται σε χρηστικά με τη λείανση, αλλά και προς διάκριση από τα «νεοεμφανισθέντα καθαυτού» όπλα, για τον προσδιορισμό της αντίστοιχης εξειδικευμένης χρήσης κατά τις πολεμικές ενέργειες.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Δημητράκου Δ. (1964) - Μέγα Λεξικόν της Ελληνικής Γλώσσης. Εκδ. Ελλ. Παιδεία. Αθήνα.
Jacobsen Th. W. (1969) - Excavations at Porto Cheli and Vicinity. Preliminary Report II. The Franchthi Cave. Hesperia, Journal of the American School of Classical Studies at Athens, v. XXXIII, Νο 3.
Kretscmer P. (1907) - Zur Geschichte der griechischen Dialekte. Glotta, Göttingen, 16-17. Κυπαρίσση – Αποστολίκα Ν. (2000) – Σπήλαιο Θεόπετρας. Δώδεκα χρόνια ανασκαφών και έρευνας 1987-1998. Πρακτικά Διεθνούς Συνεδρίου, Τρίκαλα 6-7 Νοεμβρίου 1998.
Μπαμπινιώτης Γ. (2002) - Λεξικό Νέας Ελληνικής Γλώσσας, β΄ έκδοση, Αθήνα. Πουλιανός Α. Ν. (1962 – 2006) - Η Προέλευση των Ελλήνων. Αθήνα.
Πουλιανός Α. Ν. (1982) - Το Σπήλαιο του Αρχανθρώπου των Πετραλώνων.
Πουλιανός Α. Ν. (1993) - Σαρακατσάνοι, ο αρχαιότερος λαός της Ευρώπης. Αθήνα.
Πουλιανός Ν. Α. (2007) - Έκθεση επιστημονικής απασχόλησης έτους 2007 (αρ. πρωτ. 3793 / 6-12-2007 της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας -Σπηλαιολογίας Ν. Ελλάδας του ΥΠ.ΠΟ.).
Σάμψων Α. (1998) - The Neolithic and Mesolithic occupation of the Cyclop's cave, Youra, Alonessos, Greece. BSA 93, pp. 1-22.

/www.aee.gr

Το τέλος της θητείας Αβραμόπουλου, η ανάληψη του ΥΕΘΑ από τον Ν. Δένδια και η κρισιμότητα των περιστάσεων





Ο Δ. Αβραμόπουλος αποχαιρέτησε ήδη την υπόλοιπη, πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και από αύριο θα συγκαταλέγεται στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.Ήδη ανακοινώθηκε η διαδοχή του από τον ως σήμερα υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια. Η περίσταση προσφέρεται για ορισμένες κρίσεις, αλλά και σκέψεις για το μέλλον.

Κατ’ αρχήν, επειδή σε αυτή τη χώρα η κριτική είναι πάντα άφθονη, αλλά ο έπαινος σπάνιος, πρέπει εδώ να αναγνωριστεί ότι η λήγουσα θητεία του Δ. Αβραμόπουλου στο ΥΕΘΑ υπήρξε άκρως επιτυχημένη, και πιθανώς καταλυτική για τη διατήρηση του αξιόμαχου των ελληνικών ΕΔ εν μέσω κρίσης. Ο γράφων αισθάνεται την υποχρέωση να προβεί στη δημόσια αυτή αναγνώριση, γιατί κατά την έναρξη της δεύτερης υπουργίας Αβραμόπουλου είχε εκφραστεί αρνητικά για αυτόν, λόγω της μέτριας πρώτης θητείας του στο υπουργείο (επί πρωθυπουργίας Παπαδήμου). Και όμως: στη δεύτερη θητεία του στο ΥΕΘΑ ο κ. Δ. Αβραμόπουλος αναδείχθηκε σε έναν εξαιρετικό υπουργό, που ενστερνίστηκε την ευθύνη, συνεργάστηκε με τους Αρχηγούς των Επιτελείων και έλυσε κρίσιμα ζητήματα που χρόνιζαν, παίρνοντας καίριες αποφάσεις χωρίς ευθυνοφοβία. Μας διέψευσε λοιπόν ο κ. Αβραμόπουλος και τον συγχαίρουμε γι’ αυτό – του ευχόμαστε καλή επιτυχία στη νέα (επίσης νευραλγική) θέση του ως Επιτρόπου.

Η επιλογή του Ν. Δένδια ως νέου υπουργού Εθνικής Άμυνας συνιστά έκπληξη και είναι μια αφορμή για ορισμένους προβληματισμούς:

Οι προβληματισμοί δεν αφορούν τις ικανότητες του Ν. Δένδια να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του ΥΕΘΑ. Ο νέος υπουργός έχει δώσει καλά δείγματα γραφής στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μειώνοντας την εγκληματικότητα εν μέσω κρίσης, ελέγχοντας τη λαθρομετανάστευση και αποκαθιστώντας τη λειτουργικότητα των μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος. Μπορεί βασίμως να υποτεθεί ότι θα συνεχίσει την καλή δουλειά που γίνεται στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο προβληματισμός που δημιουργείται από την τοποθέτηση Δένδια στο ΥΕΘΑ έχει να κάνει με τηνκρισιμότητα των περιστάσεων που αυτή υποδηλώνει. Με δεδομένο ότι ο Ν. Δένδιας είχε συγκεκριμένο έργο να φέρει σε πέρας στο υπουργείο Ανάπτυξης, και μάλιστα έργο πολιτικά κρίσιμο για την κυβέρνηση (ρύθμιση “κόκκινων δανείων”, αποκατάσταση ρευστότητας κλπ.), θα φαινόταν λογικότερη η επιλογή οποιουδήποτε άλλου προσώπου για το ΥΕΘΑ (είχαν ακουστεί ιδίως οι κκ. Μιχελάκης και Αρβανιτόπουλος). Η επιλογή του Ν. Δένδια μάλλον υποδηλώνει ότι η διεθνής κατάσταση, και ιδίως η συμπεριφορά της Τουρκίας, δεν επέτρεψαν “δευτεροκλασάτες” επιλογές και αντιθέτως επέβαλαν την επιλογή ενός υπουργού που ήδη δύο φορές (Χρυσή Αυγή, “κόκκινα δάνεια”) ανέλαβε να χειριστεί “καυτές πατάτες”. Επομένως ο εύλογος προβληματισμός είναι, κατά πόσον η επόμενη “καυτή πατάτα” είναι τα ελληνοτουρκικά.

Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν σε καταφατική απάντηση. Η κρίση στην κυπριακή ΑΟΖ έχει ήδη ξεκινήσει, με την προκλητική διεξαγωγή ερευνών από το τουρκικό σκάφος BARBAROS εντός των προσδιορισμένων “οικοπέδων” της κυπριακής ΑΟΖ. Εφ΄όσον η Άγκυρα υλοποιήσει την ήδη εξαγγελλόμενη τοποθέτηση πλατφόρμας γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, η κατάσταση θα οξυνθεί πολύ περισσότερο.

Η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας πιθανότατα έρχεται ως αντίδραση στη συμπαράταξη Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, που αποτυπώθηκε ήδη στο κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών και αναμένεται να διατρανωθεί στη συνάντηση των πρωθυπουργών των τριών χωρών στις 7 Νοεμβρίου. Ο άξονας των τριών χωρών, σε συνεργασία με το Ισραήλ, απειλεί να ακυρώσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή. Ειδικά η “απώλεια” της Αιγύπτου, χώρας κομβικής για τους συσχετισμούς στη Μ. Ανατολή και τον μουσουλμανικό κόσμο, προκαλεί σοβαρό εκνευρισμό στην Άγκυρα και μειώνει τις ελπίδες για επιβολή των θέσεών της με διπλωματικά μέσα.

Όμως αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουν οι υπόλοιπες χώρες, και πρωτίστως η Ελλάδα και η Κύπρος, είναι ότι το διακύβευμα των υδρογονανθράκων (και μάλιστα του κυρίαρχου ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευσή τους) είναι τόσο υψηλό, ώστε η Τουρκία δύσκολα θα υποχωρήσει αμαχητί. Η σημαντική οικονομική επένδυση για την αγορά του υπερσύγχρονου ερευνητικού Barbaros (και επομένως την απεξάρτηση από εταιρίες ενοικίασης), η πιθανή επανάληψή της σε περίπτωση αγοράς πλατφόρμας εξόρυξης, η έντονη παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην περιοχή ενδιαφέροντος, ακόμα και η μαραθώνια χθεσινή σύσκεψη του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας είναι ενδείξεις που επιβεβαιώνουν τη διαπίστωση αυτή.

Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο. Ως τώρα, οι χειρισμοί είναι ψύχραιμοι και στιβαροί. Σε διπλωματικό επίπεδο, η διακοπή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη με το σκεπτικό ότι δεν μπορεί να διαπραγματεύεται υπό το κράτος τουρκικών απειλών, υπήρξε ορθή κίνηση. Στο στρατιωτικό επίπεδο, η αναβάθμιση της ελληνικής ναυτικής παρουσίας στην Αν. Μεσόγειο με φρεγάτα και υποβρύχιο (υπό τους μανδύες της UNIFIL και της “Active Endeavour” αντίστοιχα) ήταν απάντηση επιβεβλημένη αλλά και με επιδέξιο διπλωματικό κάλυμμα. Το κρίσιμο ερώτημα όμως είναι τι θα συμβεί, αν η Τουρκία “τραβήξει το σκοινί” σε σημείο που να απαιτεί την παρεμπόδισή της με άσκηση ένοπλης βίας, όπως π.χ. με την τοποθέτηση δικής της πλατφόρμας εξόρυξης εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αν και η φοβική στάση έναντι της Τουρκίας έχει καταστεί δομικό πρόβλημα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, το μέγεθος του διακυβεύματος και ο κίνδυνος για την Κύπρο επιβάλλει σθεναρή στάση από ελληνικής πλευράς.

Κάποιες αναλύσεις τοποθετούν τον ορίζοντα της ελληνοτουρκικής κρίσης ως τον Σεπτέμβριο του 2015, αλλά η Ελλάδα πρέπει να προσπαθήσει να απομακρύνει τον χρονικό αυτό ορίζοντα όσο γίνεται.Αφ’ ενός επειδή, από διπλωματική άποψη, η διεθνής θέση της Τουρκίας βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη, λόγω της διεθνούς δυσφορίας για την ποικιλότροπη υποστήριξη τους καθεστώτος Ερντογάν στους ακραίους ισλαμιστές του ISIL. Αφ΄ετέρου επειδή οι βραχυπρόθεσμες εξελίξεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων των δύο χωρών υπόσχονται ένα μείζον ελληνικό πλεονέκτημα περί το 2016.

Στα τέλη του 2015, καλώς εχόντων των πραγμάτων, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις θα έχουν εντάξει πλήρως στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς τους τρία πρόσθετα υπερσύγχρονα υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης (τα S121 “Πιπίνος” και S118 “Ωκεανός” που ήδη εκτελούν δοκιμές, καθώς και το S122 “Ματρόζος” που αναμένεται επίσης να ξεκινήσει δοκιμές πριν το τέλος του 2014) και θα ετοιμάζονται να εντάξουν ένα ακόμη (το S123 “Κατσώνης”). Ταυτόχρονα, το ΠΝ θα έχει επανεξοπλίσει με νέους συσσωρευτές άλλα τρία από τα παλιότερα υποβρύχιά του, πέραν του S112 “Τρίτων” που ήδη εξοπλίστηκε (βάσει της παραγγελίας έξι συσσωρευτών παραδοτέων ανά έξι μήνες από αρχές 2014 ως τέλη 2016). Η ένταξη τεσσάρων (μαζί με το ήδη υπηρετούν S120 “Παπανικολής”) υποβρυχίων αναερόβιας πρόωσης, άκρως χρήσιμων στην Αν. Μεσόγειο και απολύτως άγνωστων στο τουρκικό ναυτικό, θα σημάνει καίρια ανατροπή του ναυτικού συσχετισμού ισχύος προς όφελος της Ελλάδας,και μάλιστα την κρισιμότερη στιγμή.

Επιπλέον, ο χρόνος ως τα τέλη του 2015 θα επιτρέψει την ολοκλήρωση προγραμμάτων που δρομολογήθηκαν επί υπουργίας Αβραμόπουλου, όπως είναι η επανενεργοποίηση μερικών (τουλάχιστον) από τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion, που θα προσδώσουν αυξημένες δυνατότητες επιτήρησης, η παραλαβή εκατοντάδων τεθωρακισμένων της οικογένειας Μ-113, κρισιμότατων οχημάτων υποστήριξης της οικογένειας Oshkosh, πρόσθετων παραγγελιών πυρομαχικών κάθε είδους, και φορτίων κρίσιμων ανταλλακτικών για τα αεροσκάφη της ΠΑ και τις φρεγάτες του Στόλου.

Επισημαίνουμε όμως, ότι η ολοκλήρωση αυτών των προγραμμάτων δε σημαίνει απαραίτητα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη “για κάθε ενδεχόμενο”… Μια χώρα που προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο δεν διατηρεί στρατιωτική θητεία 9 μηνών και τις μονάδες της υποεπανδρωμένες… Δεν υποβαθμίζει τηνεκπαίδευση της Εφεδρείας, αλλά αντίθετα την εντατικοποιεί. Μια χώρα που προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο ΔΕΝ αποσύρει 40 βομβαρδιστικά αεροσκάφη με ωφέλιμο φορτίο 7 τόνους βόμβες και ακτίνα δράσης 2.000 χλμ. – τα διατηρεί πλόιμα, έστω και ανεπίσημα, με δυνατότητα επανενεργοποίησης…

Επομένως ο νέος υπουργός Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδιας, που αναλαμβάνει υπό κρίσιμες συνθήκες, καλείται να συνεχίσει το έργο που βρήκε, αλλά και να προχωρήσει πέρα από αυτό. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία, για το καλό της Πατρίδας. Γιατί δεν αποκλείεται, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, να χτυπήσει τη δική του πόρτα η Ιστορία…

http://e-amyna.com/